Facts om Kay Bojesen

Kay Bojesen blev født den 15 august 1886 som søn af forlagsboghandler Ernst Bojesen (1849-1925).
Efter præliminæreksamen og en efterfølgende købmandsuddannelse hos købmand Chr. Richter i Store Heddinge i 1906, gik Kay Bojesen i lære hos sølvsmed Georg Jensen, hvor han blev udlært i 1910. De følgende år videreuddannede Kay Bojesen sig i sølvsmedefaget ved Den kgl. Fagskole for Ædelt Metal i Schwäbe-Gmünd.-Württemberg og arbejdede som svend i Paris. I 1913 vendte Kay Bojesen tilbage til København og blev svend hos guldsmed Oscar Dahl i Frederiksberggade. Kort efter overtager Ernst Bojesen dette værksted og optager sønnen som kompagnon. Efter kort tid flyttes værkstedet til Nybrogade 14.

I 1930 solgtes sølvsmedeværkstedet og Kay Bojesen blev kunstnerisk administrator hos Bing & Grøndahl. Dette job blev dog af kort varighed, idet han allerede i 1932 igen etablerede sig med selvstændig sølvsmedje, som de sidste mange år havde til huse i kælderbutikken Bredgade 47. Kay Bojesen døde i 1958 og hans enke Erna Bojesen fortsatte virksomheden til sin død i 1986. Herefter drev familien butikken videre i nogle få år. I 1991 sælges rettighederne til legetøjsdyrerne og garderne af træ samt spisebestikket af stål "Grand Prix" til Erik Rosendahl i Lundtofte, hvor det fortsat markedsføres.

Kay Bojesens interesse for træarbejde kendes første gang i 1922, hvor han på Landsforeningen Dansk Arbejde`s konkurrenceudstilling fik fjerde præmie for følgende fire stykker legetøj: en tromle, en dragon til hest, en karavel og en vippe. Men det var først i løbet af 1930`erne, der for alvor kom gang i legetøjsproduktionen. Og denne produktion har været enorm, både hvad angår antal forskellige emner og antallet af de enkelte emner. Trævarearbejderne bestod foruden legetøjet også af brugsting som skåle, trancherbrædder, bakker, æggebægre osv.

Kay Bojesen var en alsidig og "nysgerrig" mand, som også arbejdede i andre materialer end sølv og træ. F eks skabte han en køkken - og bordkniverække i rustfrit stål for Universal Steel Co., hos hvem han var kunstnerisk konsulent og formgiver i slutningen af 1940`erne. Bambus og spanskrør havde også hans interesse, og sammen med hofkurvemager R. Wengler skabte han børne og dukkemøbler. Kay Bojesen har også udført modeller til et barnesæt (tallerken og krus) i melamin.

Litteraturhenvisning:

Kay Bojesen, tekst af Pierre Lübecker, redigeret af Viggo Steen Møller, i serien "Dansk Brugskunst" 1955
Kay Bojesen, af Viggo Steen Møller og Henrik Steen Møller, 1983
Katalog fra udstilling af Kay Bojesens sølvtøj og legetøj på Søllerød Museum 1993.
Artikler i diverse kunsttidsskrifter som Nyt Tidsskrift for Kunstindustri, Dansk Kunsthåndværk m fl.

©kaybojesendesign.dk